Τρίτη 13 Μαΐου 2025

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!

 Σύμφωνα με την υπ΄αριθ. 146472/ΓΔ4 της 6/12/2024, εγκύκλιο του Υ.Π.ΑΙ.Θ.Α με τίτλο:Εφαρμογή του Προγράμματος Σπουδών<<Δράσεις του Ενεργού Πολίτη>>,στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, το Νηπιαγωγείο Ξυλαγανής υλοποιεί για την φετινή σχολική χρονιά το Σχέδιο Δράσης Ενεργού Πολίτη με τίτλο: Ταξιδεύοντας με τη νανόχηνα στους ελληνικούς υγρότοπους. Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικά το Σχέδιο Δράσης του νηπιαγωγείου μας.

Πρότυπο Ανάπτυξης Δράσεων Ενίσχυσης της Ενεργού Πολιτειότητας 

 Τίτλος Δράσης Ταξιδεύοντας με τη νανόχηνα στους ελληνικούς υγρότοπους

 Επίπεδο

 Νηπιαγωγείο

 Θεματικό Πεδίο

 Η συγκεκριμένη δράση ανήκει στα εξής πεδία: SDG4 Ποιοτική Εκπαίδευση . Δημιουργούν και υλοποιούν απλές δραστηριότητες και παιχνίδια που διδάσκουν τις βασικές έννοιες της αειφορίας, όπως η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση νερού, και η προστασία του περι βάλλοντος. SDG15 Ζωή στη στεριά. Συμμετέχουν σε μια δράση ενημέρωσης του άμεσου κοινωνικού περιβάλλοντος για την προ στασία ενός είδους που κινδυνεύει να εξαφανιστεί και να πραγματοποιούν δράσεις για την προστασία του.

 Σύντομη περιγραφή της Δράσης Οι μαθητές/τριες με αφόρμηση την βιοποικιλότητα της περιοχής τους με είδος αναφορά το α πειλούμενο είδος της νανόχηνας θα αναπτύξουν δράσεις εντός και εκτός σχολικής αίθουσας, με σκοπό να εξελίξουν τις υπάρχουσες γνώσεις τους σε σύνθετα Περιβαλλοντικά θέματα Αειφόρου Ανάπτυξης και Προστασίας της βιοποικιλότητας των άγριων πουλιών(νανόχηνα) και των υγρό τοπων. 

 Μάθημα ή τομέας του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που εντάσσεται:

Β2.1 Σχέση του παιδιού με το φυσικό περιβάλλον Να προσδιορίζουν την έννοια της βιοποικιλότητας και να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικάς σε περιοχές και τόπους ενδιαφέροντος Να προσδιορίζουν στοιχεία που δείχνουν την εξάρτηση του ανθρώπου από τη φύση και τις επιδράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας σε αυτήν. Γ2.2 Παιδί και θετικές επιστήμες/Φυσικές Επιστήμες-Ζωντανοί Οργανισμοί.-Να διακρίνουν τους κινδύνους και τους παράγοντες επιβίωσης των ζωντανών οργανισμών. Να σέβονται τα έμβια όντα και να οργανώνουν δράσεις ευαισθήτοποιησης για την προστασία της ζωής και της φύσης.

 Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα: Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα της συγκεκριμένης δράσης είναι τα εξής:

 -Η αναγνώριση της σημασίας της βιοποικιλότητας 

- Η εξοικείωση με τη μετανάστευση και η ανάδειξη της σημασίας διατήρησης των μεταναστευτικών ειδών. 

-Η γνωριμία με τη νανόχηνα και η ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

 -Η ανάπτυξη της κριτκής σκέωης των μαθητών/τριών για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλη μάτων

 - Η παρότρυνση σε απλές καθημερινές δράσεις προστασίας σε ένα μαθησιακό περιβάλλον που ενισχύει την ανάπτυξη της ομαδικότητας και της συνεργασίας. 

 Πεδίο Υλοποίησης Η αυλή, η σχολική αίθουσα, η κεντρική πλατεία του οικισμού, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα πέριξ αυτής. Το επίσημο ιστολόγιο της σχολικής μονάδας με την διαμόρφωση ειδικής σελίδας, που θα φέρει τον τίτλο : Δράσεις του Ενεργού Πολίτη και στην οποία θα συμπεριληφθούν όλες οι σχετικές δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν καθώς και όλο το παρα γόμενο σχετικό παιδαγωγικό υλικό.

 Φάσεις Υλοποίησης Δράσης Ο σχεδιασμός και υλοποίηση των δράσεων θα βασιστεί στο μοντέλο διδακτικού σχεδιασμού 5Ε.

 Αφόρμηση για την επιλογή του θέματος στάθηκε η Ευρωπαϊκή γιορτή πουλιών που διεξήχθη σε συνεργασία με τα ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας στο σχολείο μας την 16 Οκτωβρίου 2024 με τον τίτλο: Τα ξιδεύοντας με τα φτερά της φύσης. 

 ΦΑΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ Διάρκεια: 3 ώρες Με την συμμετοχή με στην δράση Ταξιδεύοντας με τα φτερά της φύσης, τα παιδιά ενημερώθη καν σφαιρικά για τις έννοιες των υγροβιότοπων που έχουμε στην περιοχή μας (λίμνη Ισμαρίδα, λίμνη Βιστωνίδα), των ειδών που ζούνε εκεί, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τις επιπτώσεις αυτών. Σαν επίλογο της δράσης η Υπεύθυνη των ΚΕΠΕΑ είχε ετοιμάσει δράσεις που περιελάμβαναν παρατήρηση πουλιών και δημιουργία τρισδιάστατης κατασκευής. Την κατασκευή αυτή την στολίσαμε στην τάξη μας, μαζί με παλιές εικόνες άγριων πουλιών(αξιοποίηση παλαιού διδακτικού υλικού του νηπιαγωγείου μας) όπου οι μαθητές/τριες θα μπορούσαν να παίζουν καθημερινά. καθώς και επιλογή θέματος μετά από συλλογική διαβούλευση και ανταλλαγή ιδεών) Ακολούθησε συλλογική διαβούλευση στην ολομέλεια ,όπου η εκπαιδευτικός αξιοποιώντας την διδακτική τεχνική του καταιγισμού ιδεών καταγράφει τις ιδέες τους σε έναν σημασιολογικό χάρτη. Σε αυτήν τη φάση γίνεται η καταγραφή των αρχικών ιδεών των παιδιών και των ερωτη μάτων τους (πρώτη και δεύτερη στήλη Πίνακα K-W-L-H). 

 Ενδεικτικές ερωτήσεις: -Τι είναι υγρότοπος -Ποιά πουλιά ζουν εκεί; -Ποιους υγρότοπους έχουμε στην περιοχή μας; -Τα πουλιά που ζουν εκεί μπορούμε να τα δούμε όλη τη διάρκεια του χρόνου, οποιαδήποτε εποχή και αν επισκεφτούμε τον βιότοπο; - Τα πτηνά που ζουν εκεί αντιμετωπίζουν προβλήματα και κινδύνους; -Θυμάστε ίσως κάποιους από τους κινδύνους; -Υπάρχει μήπως κάποιο πτηνό που να κινδυνεύει περισσότερο από τα άλλα; -Θυμάστε το όνομα του; -Πως θα περιγράφατε σε κάποιον άλλον άνθρωπο τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά; -Με τί τρέφεται; -Σε ποιες περιοχές μεταναστεύει; Οι απαντήσεις των παιδιών καταγράφονται σε ένα σημασιολογικό χάρτη. 

 Προετοιμασία/Σχεδιασμός(2 διδακτικές ώρες) Στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να μας δώσει πολλές πληροφορίες για τη νανόχηνα, ήρθαμε σε επαφή μέσω των ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και κανονίσαμε βιωματικό εργαστήριο στο χώρο του σχολείου μας. Αποφασίσανε:- την δημιουργία κέντρου δραστηριοτήτων στην σχολική μας αίθουσα με τίτλο η γωνιά της νανόχηνας όπου εκεί θα πειραματίζονται καθημερινά και θα την εμπλουτίζουν.

 -Δράση ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τη νανόχηνα και τους κινδύνους που αντι μετωπίζει.

 -Εικαστικές δημιουργίες, όπως π.χ κατακευή μάσκας νανόχηνας για παιχνίδια δραματοποίησης στην τάξη, κατασκευή νανόχηνας από ανακυκλώσιμα υλικά κ.α.

Υλοποίηση( 3 διδακτικές ώρες) Οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν είναι οι εξής: 

-Συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τα ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας

 -Υλοποίηση εργαστηρίου, εντός του νηπιαγωγείου, από εκπροσώπους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου 2025 

-Αξιοποίηση όλου του σχετικού ενημερωτικού-εκπαιδευτικού(παραμύθι για τη νανόχηνα, τετράδιο εργασιών σχετικό με τη νανόχηνα, εκπαιδευτικό ενημερωτικό βαλιτσάκι για παιδιά και εκπαιδευτικούς, ενημερωτικά φυλλάδια, παιχνίδι μνήμης (memory)κ.α

 -Δημιουργία κέντρου ενδιαφέροντος για τη νανόχηνα εντός του νηπιαγωγείου, με σκοπό την κα θημερινή ενασχόληση των παιδιών με το υπο-διερεύνηση θέμα. 

 Επικοινωνία-Διάχυση(2 διδακτικές ώρες) 

- Δραστηριότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας με τίτλο: Προστάτεψε τη νανόχηνα. Τα παιδιά αποφασίζουνε να ενημερώσουν την τοπική κοινότητα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το απειλούμενο υπό εξαφάνιση είδος, της νανόχηνας. Για τον σκοπό αυτό δημιουργούν μια ομαδική αφίσα την οποία και θα κρατούν κατά την διάρκεια περιοδείας τους στους δρόμους του οικισμού. Δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου από τα παιδιά που θα μοιραστεί στους διερχόμενους περαστικούς και θα θυροκολληθεί σε καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες του οικισμού. Ανάρτηση όλης της δράσης στην σχετική σελίδα του ιστολογίου του νηπιαγωγείου. 

 Αναστοχασμός(3 διδακτικές ώρες) Οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν είναι οι εξής: -Δημιουργία ψηφιακών παιχνιδιών με θέμα τη νανόχηνα, που θα αναρτηθούν στο ιστολόγιο του σχολείου ώστε να είναι διαθέσιμα στους μαθητές/τριες. 

- Συμπλήρωση του πίνακα Κ-W-L-H

 -Συμμετοχή του νηπιαγωγείου μας στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό STEAM με τίτλο: Πειραματίζομαι στις Φυσικές Επιστήμες και δημιουργώ ως ενεργός πολίτης. Με την συμμετοχή στον ανωτέρω διαγωνισμό, τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν μια κατασκευή , ως απάντηση σε ένα πρόβλημα που προκύπτει από την ενασχόληση τους με το σχέδιο δράσης ενεργού πολίτη που υλοποίησαν. Για την κατασκευή καλούνται να χρησιμοποιήσουν καθημερινά ανακυκλώσιμα υλικά και να παρουσιάσουν την κατασκευή τους μέσω μιας μικρής ταινίας. Οι μαθητές/τριες διατυπώνουν το εξής πρόβλημα: - Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ξηρασίας που αντιμετωπίζει η νανό χηνα, όταν φτάνει στη χώρα μας για να διαχειμάσει στις αρχές του φθινοπώρου. Η απάντηση στο εν ΄λόγω ερώτημα (προβληματική κατάσταση) είναι η ‘’ποτίστρα’’. Να σημειωθεί εδώ ότι η απάντηση των παιδιών προήλθε από την συμμετοχή του νηπιαγωγείου μας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning με τίτλο: Steam team, όπου τα παιδιά εξοικειώ θηκαν με την μεθοδολoγία STEAM.Τα παιδιά θα αναζητήσουν πληροφορίες για την κατα σκευή τους, θα συλλέξουν τα απαραίτητα υλικά και θα εργαστούν σε ομάδες με σκοπό να την κατασκευάσουν, υπό την συνεχή καθοδήγηση της εκπαιδευτικού της. Με τον τρόπο αυτό θα επεκτείνουν τις γνώσεις που αποκόμισαν, σε ένα ανώτερο επίπεδο και θα εξάγουν συμπεράσματα από την υλοποίηση της δράσης τους, επικοινωνώντας με άλλα σχολεία. 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ/ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ


ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ(Δραστηριότητες)

Η αφόρμηση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχέδιου δράσης,προέκυψε από την υλοποίηση δράσης με τα ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας την16 Οκτωβρίου στο σχολείο μας, με τίτλο: ''Ταξιδεύοντας με τα φτερά της φύσης''.Τα παιδιά του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ξυλαγανής,γνώρισαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την σημασία των υγρότοπων,για την βιοποικιλλότητα και έμαθαν τα σπάνια είδη πουλιών που φιλοξενούνται εκεί.Τα παιδιά γνώρισαν και την μικρή,υπέροχη νανόχηνα.




Αποφασίσαμε λοιπόν με τους μαθητές/τριες να υλοποίησουμε ως σχέδιο δράσης του ενεργού πολίτη για το σχολικό έτος:2024-2025 το εξής: Ταξιδεύοντας με τη νανόχηνα στους ελληνικούς υγρότοπους.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ(Δραστηριότητες)
Κατασκευή νανόχηνας με ανακυκλώσιμα υλικά: Κατασκευάζουμε ΄΄νανόχηνες΄΄ με χάρτινα πιάτα.










ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ(Δραστηριότητες)

1.Βιωματικό Εργαστήριο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Στο ερώτημα πως μπορούμε να γνωρίσουμε περισσότερα για αυτό το υπέροχο και συνάμα σπάνιο και απειλούμενο είδος πτηνού, η απάντηση ήρθέ από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία,όπου και υλοποίηθηκε βιωματικό εργαστήριο από τις υπέροχες εκπροσώπους της στο νηπιαγωγείο μας,στις 17 Ιανουαρίου 2025,το οποίο περιελάμβανε :
1. Ενημέρωση για τη νανόχηνα
2. Ανάγνωση παραμυθιού
3.Βιωματικό δρώμενο
4.Ψυχοκινητικές δραστηριότητες
5.Εικαστικές δημιουργίες
6.Διάθεση οδηγών-υλικού για παιδιά και εκπαιδευτικούς.
Αναλυτικά όλο το βιωματικό εργαστήριο μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω άρθρο του ιστολογίου μας:

2.Δημιουργία γωνιάς/κέντρου δραστηριοτήτων 
Τα παιδιά ξεκίνησαν να φτιάχνουν την γωνιά της νανόχηνας στην σχολική μας αίθουσα.
Το μοντεσσορριανό τραπέζι(δωρεά της Ένωσης Μαζί για το Παιδί) μετατράπηκε σε έναν φανταστικό υγρότοπο, όπου θα φιλοξενούσε οτιδήποτε σχετικό για την νανόχηνα. 

Τα παιδιά χρωμάτισαν τα γράμματα της γωνιάς.



Τοποθέτησαν την υπέροχη κατασκευή τους με τίτλο: Η λίμνη Ισμαρίδα


Τοποθέτησαν το πλακάτ ευαισθήτοποιησης της κοινής γνώμης που κτασκεύασαν για την επόμενη δράση τους.


Τοποθέτησαν δέντρα για να μοιάζει με πραγματικό υγρότοπο


Τοποθέτησαν τις μάσκες που κατασκεύασαν κατα την διάρκεια του βιωματικού εργαστήριου, ώστε να τις χρησιμοποιούν για θεατρικό παιχνίδι.


Τοποθετήσαμε και όλο το σχετικό υλικό που δόθηκε στο σχολείο μας από την Ελληνική Ορνοθολογική Εταιρεία. Η γωνιά της Νανόχηνας ήταν έτοιμη!


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ- ΔΙΑΧΥΣΗ(Δραστηριότητες)

Δραστηριότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας με τίτλο: Προστάτεψε τη νανόχηνα.
 Τα παιδιά αποφασίζουνε να ενημερώσουν την τοπική κοινότητα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το απειλούμενο υπό εξαφάνιση είδος, της νανόχηνας. Για τον σκοπό αυτό δημιούργησαν μια ομαδική αφίσα/πλακάτ την οποία και  κρατούσαν κατά την διάρκεια περιοδείας τους στους δρόμους του οικισμού. Δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου από τα παιδιά που το μοίρασαν στους διερχόμενους περαστικούς και το θυροκόλησσαν σε καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες του οικισμού.
Πιο συγκεκριμένα,στις 21 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε η δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας με πρωταγωνιστές τους μικρούς μαθητές/τριες.

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ/ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 Τα παιδιά φόρεσαν ειδικά αυτοκόλλητα στα μπουφάν τους,από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πήραν τα ενημερωτικά φυλλάδια που είχαν ετοιμάσει σε δύο μεγέθη.Σε μέγεθος Α4 για να μοιραστούν στους περαστικούς που θα συναντούσαν στο δρόμο,και σε μέγεθος Α3 για να θυροκολληθούν σε καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες.




Τα ενημερωτικά φυλλάδια τυπώθηκαν σε τυπογραφείο.





Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε!



Φτάσαμε στο κέντρο της πλατείας του χωριού!



Η δράση ευαισθήτοποίησης και ενημέρωσης ξεκινά! Τα παιδιά ενημέρωσαν πρώτα την Προϊσταμένη του Δημαρχείου που βγήκε να μας υποδεχτεί και μας υπέδειξε το σημείο θυροκόλλησης της αφίσας στο Δημαρχείο.



Επόμενος σταθμός το καφενείο του οικισμού μας,εκεί όπου τα παιδιά ενημέρωσαν τους θαμώνες για την δράση τους και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια.Αξίζει να σημειωθεί πως ο οικισμός μας έχει παράδοση στους κυνηγούς! Όποτε η δράση αυτή ευχόμαστε να πετύχει τον σκοπό της!
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το Φαρμακείο του οικισμού μας, όπου η πάντοτε ευγέναστη και γλυκήτατη φαρμακοποιός, μας υποδέχτηκε κυριολέλτικα με ένθερμο τρόπο. Φωτογραφήθηκε με τα παιδιά, άκουσε προσεκτικά ΄την ενημέρωση των παιδιών,κέρασε τα παιδιά υγιεινά εδέσματα και έβαλε σε περίοπτη θέση την αφίσα τους.Την ευχαριστούμε πραγματικά, ολόθερμα.






 Συνεχίσαμε το ''οδοιπορικό΄΄ μας και φτάσαμε στον κεντρικό φούρνο του οικισμού μας. Και εκεί τα παιδιά έτυχαν ένθερμης υποδοχής, από την ιδιοκτήτρια Κ.Φωφώ Ανέστη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την γλυκήτατη Κ.Ανέστη για την συνεργασία και την υποδοχή της.
 


Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το σούπερ-μάρκετ! Φυσικά και κάναμε μια στάση και εκεί,προκειμένου τα παιδιά να ενημερώσουν και να δώσουν την αφίσα τους για να θυροκολληθεί! Ευχαριστούμε πάρα πολύ!




Τελευταίοι σταθμοί το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και το δεύτερο φαρμακείο του οικισμού μας! Οι αφίσες τοποθετήθηκαν σε περίοπτη θέση!


Η δράση μας ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία!

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ(Δραστηριότητες)

-Δημιουργία ψηφιακού παιχνιδιού (memory).Κατόπιν άδειας που ζητήσαμε από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, μετατρέψαμε το παιχνίδι μνήμης της νανόχηνας που μας έδωσαν για να παίζουν τα παιδιά σε πραγματικό χρόνο στο σχολείο, σε ψηφιακή μορφή. Τους ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία τους. Την ψηφιακή μορφή του παιχνιδιού της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρέιας μπορείτε να δείτε και να παίξετε στον παρακάτω σύνδεσμο:






--Συμμετοχή του νηπιαγωγείου μας στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό STEAM με τίτλο: Πειραματίζομαι στις Φυσικές Επιστήμες και δημιουργώ ως ενεργός πολίτης. Με την συμμετοχή στον ανωτέρω διαγωνισμό, τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν μια κα τασκευή , ως απάντηση σε ένα πρόβλημα που προκύπτει από την ενασχόληση τους με το σχέδιο δράσης ενεργού πολίτη που υλοποίησαν. Για την κατασκευή καλούνται να χρησιμοποιήσουν καθημερινά ανακυκλώσιμα υλικά και να παρουσιάσουν την κατασκευή τους μέσω μιας μικρής ταινίας.
 Mε τον τρόπο αυτό θα επεκτείνουν τις γνώσεις που αποκόμισαν, σε ένα ανώτερο επίπεδο και θα εξάγουν συμπεράσματα από την υλοποίηση της δράσης τους, επικοινωνώντας μέσω του διαγωνισμού και με άλλα σχολεία. 
Απολαύστε την συμμετοχή μας στον παρακάτω σύνδεσμο:


Και κάπου εδώ ολοκληρώνεται το θα ταξίδι μας στον συναρπαστικό κόσμο της νανόχηνας.Ελπίζουμε σαν σχολέιο να βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι στην προστασία της.